Uncategorized

Exposure – Agnieszka Gzyl – A megfogható kiállítás

Szerző: Porcza Bíborka

2017 január 19-én ellátogattunk Agnieszka Gzyl kiállítás megnyitójára – melyet a MoMo Art Group szervezett –, a Görbe Göbre Kávézóban. Pontban érkeztünk, és a kiállításmegnyitókhoz méltón 19:30-kor elkezdődött a rövid, ám velős megnyitó. Akkor még nem tudtuk, hogy milyen kellemes csalódásban lesz részünk, nem csak az egyedi képek, de maga az alkotó miatt is.

Have you ever seen the silicone artworks? /
Látott már szilikonnal festett képet?

EXPOSURE / MEGNYILATKOZÁS

Agnieszka Gzyl

Design és építészet szakon végzett a Władysław Strzemiński Művészeti akadémián, Łódź-ban. Belsőépítészettel, kirakatrendezéssel foglalkozik, és közterek berendezése mellett, hétköznapi tárgyakat tervez és fest. Utóbbi tevékenységének első budapesti színhelye volt a Görbe Bögre. Agnieszka ugyan sokszor járt már Budapesten, de művészként először debütált a magyarországi közönség előtt. Az tisztán látszik az alkotásaiból, hogy kísérletező szellem, igazi kalandor lélek, aki nemcsak a témák, de a különböző technikák között is lelkesen kalandozik.

A kiállítás – Szilikon megnyilatkozás

A művésznő roppant közvetlen volt, amit nem csak annak tudhatunk be, hogy maréknyi embernek mesélte, hogy bár konkrétan nem emlékszik mikor és hogyan jött az ihlet a szilikon használatára – talán egy belsőépítészeti munka közben, ahogy látta a munkásokat az anyaggal dolgozni – de örül, hogy megtalálta és megzabolázta az anyagot, mert nemcsak egy stílust fedezett fel ezzel, de megkönnyítette a számára nehéz kommunikációt a közönséggel is.

A kiállítás képei mellett versek segítenek megérteni, hogy mit is ábrázolnak a modern alkotások. Azonban az egészben van egy hatalmas csavar. A megnyitó előtt fél órával érkeztünk, így még volt időnk arra, hogy átbeszéljük az elsődleges véleményünket az alkotásokról. A megnyitót követően pedig egy lépéssel továbbmehettünk.

Leave a Comment